Adriana Stanusoiu är människokännaren som brinner för att hjälpa andra människor. På sin fritid är hon volleybolltränare och har också ett starkt engagemang för barnens rättigheter. På jobbet är Adriana arbetsmiljöexpert med arbetstiteln HMSK-konsult, ett arbete som i stort handlar om att förebygga skador på jobbet.  

Adriana är expertstöd till organisationer i frågor som bl.a. berör arbetsmiljö. Det är ett varierande arbete där spännande frågor dyker upp konstant, menar Adriana och förklarar att det är som att ha händerna i fyra olika burkar samtidigt. I den ena burken finns Hälsa, i den andra Miljö, i den tredje Elsäkerhet och i den fjärde finns Kvalitet. ”Men det jag verkligen brinner för är elsäkerhet. Efter många år i elkraftbranschen så blir man lite arbetsskadad och ser faror överallt. Man blir oerhört elsäkerhetsmedveten och nästan lite besatt” säger Adriana med glimten i ögat.

Möta människor

”När jag är ute i fält betyder det att jag deltar i byggmöten och utför både leverantörs- och HMSK-uppföljningar. Man skannar helt enkelt av arbetsplatsen så att allt är okej enligt lagstiftningen” förklarar Adriana. Uppföljningarna genomförs under den så kallade utförandefasen av ett uppdrag, det vill säga när kraftledningar och stationer anläggs av entreprenör. 

Att arbeta som HSMK- konsult har dock sina utmaningar och kräver att du är något av en människokännare. ”Man måste vara duktig på att hantera och möta människors känslor och också ta konflikter ibland. Man måste kunna läsa av människor i arbetet och agera utifrån förutsättningarna”, säger Adriana.

Vikten av jämställdhet och jämlikhet på arbetet

Adriana började på NEKTAB i april i år (2023) och kom i kontakt med NEKTAB genom ett inlägg på Linkedin som skrevs av Henrik Hedbom. ”Jag såg inlägget där Henrik skrev om energiomställningen och att NEKTAB sökte drivande personer som ville bidra. Jag kände att det där är ju jag! Så jag skrev ett meddelande till honom direkt och sen fick jag komma på intervju”, säger Adriana.

Idag har Adriana arbetat på NEKTAB i sex månader och har redan satt avtryck och gjort skillnad för medarbetarna. Det var nämligen Adriana som skickade in förslaget att införa gratis mensskydd på arbetsplatsen och ingen är gladare än Adriana att det nu finns på plats. ”Jag känner mig stolt över att vara en del av NEKTABs utveckling. Det handlar om mer än bara mensskydd. Det handlar om jämställdhet, jämlikhet och kultur. Jag är så glad att ledningen drev fram frågan. Vi är få kvinnor i en mansdominerad bransch så gratis mensskydd är ett viktigt steg i rätt riktning. Jag har dessutom fått höra positiv feedback från andra kvinnor i branschen vilket är kul. Jag tror att det bor en liten feminist i mig!” säger Adriana och skrattar.

Från mönsterkonstruktör till byggnadsingenjör

Även om Adriana har arbetat inom elkraftbranschen i flera år, så var det inte en självklarhet från början. Adriana har också en flerårig bakgrund inom design,  sömnad och mönsterkonstruktion i Rumänien. Men när Adriana flyttade till Sverige och fick en dotter blev det också svårare att röra sig geografiskt, dit jobben fanns. Det drällde det inte direkt av konstruktörsjobb i Helsingborg och Adriana blev då tvungen att tänka i nya banor – samla kraft att börja om på nytt vid 32 års ålder. Hon blev uppmuntrad att studera till ingenjör, att tro på sig själv och sina färdigheter.

”Jag började läsa till byggnadsingenjör (byggteknik med arkitektur) på Lunds Tekniska högskola och kuggade alla tentor hela första terminen”, säger Adriana och skattar. ”Men min studiegrupp på universitet stöttade mig och vi hjälpte varandra tills vi hade klarat hela utbildningen. Idag är en av mina studiekamrater professor på LTH. Att träffa rätt människor på vägen som har varit stöttande är avgörande för självförtroendet och självkänslan. Det är relationerna du skapar i ditt liv som kan lyfta dig och som verkligen betyder någonting”, säger Adriana.

Om du fick ge ett tips till dina kollegor om hur de kan förbättra sin arbetsmiljö – vad skulle du ge för tips?

”Först och främst så måste man veta vad som gäller för respektive arbetsuppgift och roll du har i företaget. Våga lyfta din röst om något inte stämmer och håll dig uppdaterad om det som meddelas i företagets olika kommunikationsform” säger Adriana.  

Att vi är varandras arbetsmiljö, menar Adriana är starkt kopplat till kulturen på arbetsplatsen. ” De flesta företag har börjat förstå hur viktigt arbetsmiljöarbetet är och jobbar ständigt med det. På NEKTAB upplever jag att allt är transparent, och en god kultur på det viset. Vi har en bra gemenskap och lyssnar på varandra. Ledare inspirerar och visar vägen. När jag började på NEKTAB kändes det precis som att komma in i en familj. Vi är bara ett konsultbolag, men ett konsultbolag med stort hjärta”, säger Adriana.  

Under NEKTABs första Arbetsmiljövecka hade Adriana en föreläsning för medarbetarna om sin roll och fysisk arbetsmiljö, både i fält och på kontoret.

5 snabba:

Morgon eller kväll? Kväll!

Sitta eller stå upp och jobba? Både och.

Fält eller kontor? Fält.

Kaffe eller te? Te.

Aw med kontoret eller frukostfika med kontoret? Aw alla dagar! Man slappnar av på ett annat sätt och jag älskar att träffa människor.