Hur går man från att planera evenemang som Diggiloo och UEFA U21 – EM till att bereda nätägares byggprojekt på NEKTAB? Micke Glans är sannerligen en person med många strängar på sin lyra. Idag arbetar han på NEKTAB som beredare inom lokalnät i södra Sverige. På fritiden är han månskensbonde med ett brinnande intresse för odling av både potatis och meloner. Men vad som kanske särskiljer Micke från många andra är att han inte har någon teknisk bakgrund i ryggen utan har hämtat sin erfarenhet från eventbranschen. Hur har det gått till?
”Jag har hämtat mina erfarenheter från flera års projektarbete, förhandlings- och försäljningsuppdrag i vad man skulle kunna kalla evenemangsberedning. De evenemang jag berett har varit exempelvis UEFA U21-EM, The Tall Ships Races och Diggiloo. Jag använde mig av GIS-system och planerade evenemangsområden med elbehov, scener, stråk, räddningsvägar och fartygsplaceringar.” säger Micke.
Hur går man då från att planera events till att bli beredare? Det verkar enligt Micke som att utmaningarna kan likställas varandra, inom båda yrken.
”När vindbyarna förstörde Amanda Jensens scen, som fick demonteras och byggas upp igen på samma kväll, eller när vindriktningen inte var till fyrverkerifinalens fördel men att man ändå lyckades övertyga blåljusgruppen att genomföra fyrverkerierna som planerat – då tänker jag att man övertyga vilken markägare till station som helst!” säger Micke.
En stark NEKTABIAN
Micke gick från event- till elbranschen och efter några år på andra konsultbolag hamnade han äntligen på NEKTAB, år 2017. Sedan dess har Micke hunnit med att avsluta sin anställning och börja igen då saknaden blev för stor. Idag känner sig Micke starkare än någonsin i sin roll som ”Nektabian”.
”NEKTABs företagskultur är helt oslagbar och det har inte minst bekräftats efter fyra dagar på bolagsresa till Berlin. NEKTAB visar prov på att behålla känslan av det lilla bolaget men vi lirar ändå i den stora ligan. Det är en genuin äkta vänskap som binder ihop kontoren och trots våra geografiska utmaningar så känns det ändå som att man har väldigt nära till alla. Den företagskultur som finns på det lokala kontoret verkar finnas i hela bolaget och det är alltid nära till skratt och tilliten till kollegorna är hög. Det var trots allt NEKTABs företagskultur som gjorde att jag kom tillbaka igen efter blott någon månad och att det faktum att man kunde komma tillbaka utan att behöva stå med mössan i hand eller känna skam är väl även det en kvittens på den goda företagskulturen” säger Micke.
Beredarrollen
I rollen som beredare på NEKTAB samordnar man alla berörda parter i en nätägares byggprojekt. Det kan vara allt från den lilla nybyggnationen att ansluta en ny kund på elnätet till att bereda en fullständig ombyggnation av befintligt elnät. Liksom eventbranschen handlar beredaryrket om att vara en fena på problemlösning men framför allt att äga de sociala skillsen.
”Det finns några talesätt som är lätta att applicera på beredarrollen exempelvis –att tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin. Att lyssna in, känna av och anpassa sig till mottagarens förutsättningar att förstå vad man talar om. Det viktigaste är att vinna markägarens förståelse och tillit och man får bara ett tillfälle att ge ett första intryck!” säger Micke.
I vissa fall har det funnits markägare som verkligen satt sig på tvären och gjort det svårt att få ihop ledningsdragningen, och i andra fall finns det de markägare som inte svarar alls.
”Det finns folk som verkligen duckat möjligheten att bli kontaktad och då gäller det att tänka utanför ramarna. Detta har gjort att man även skulle kunna sälja timmar som privatdetektiv. Skämt åt sido, så hör jag till en av dem som faktiskt gillar en lagom dos av denna typ av utmaningar” säger Micke.
Han menar också att man inte tröttnar så lätt på yrket eftersom man som beredare får en en dos av det mesta.
”Det sociala, det byråkratiska, det formella, det monotona och att efteråt få se det färdiga elnätet i verklighet efter att först bara varit en servettskiss och en idé. Man är spindeln i nätet skriver receptet till hur det nya elnätet ska byggas”.
Micke visar verkligen att människor inte måste vara stöpta i en och samma form för att passa in i elkraftsbranschen. Han har själv gått från event till att bli beredare, hittat hit, bort och sedan hit igen. Om det är något som Micke är ett bevis på, så är det att ingenting är omöjligt, bara man har de sociala skillsen.
Namn:
Micke Glans
Bor:
Getinge (Halmstad)
Ålder:
40
Gör på fritiden: Driver Knutsegård med familj, två ankor, samt en katt, en hund, två dvärghamstrar och 140.000 honungsbin. Instagram: Knutsegard
Jobbar som:
Beredare Lokalnät (grupp syd)