Mathias Nordberg

Mångsysslaren Mathias Nordberg kan kalla sig både beredare, projektledare, byggledare, kundansvarig och mentor på NEKTAB. Men det han värderar högst på sin arbetsplats är känslan av att göra något meningsfullt. Vad yrkesrollen innebär berättar Mathias mer om här.

Berätta, vem är Mathias?

Jag heter Mathias och har jobbat på NEKTAB i snart 7 år. Jag var en av de som först anställdes i Stockholmsområdet och har varit med från dess att vi var tre personer till att idag ha blivit tjugo personer på kontoret i Solna.

Jag har bott i Stockholm hela livet. Tycker om sport i nästan alla former och spelar badminton på fritiden. Äta och dricka gott i vänners eller familjs sällskap uppskattas stort. När inte pandemin lamslår världen gillar jag att resa runt i världen och lära mig mer om andra kulturer och upptäcka jordens hörn.

Beskriv din roll på NEKTAB

Jag är lite av en mångsysslare. Jag började som beredare och projektör men nu jobbar jag även som byggledare och projektledare. Jag får helt enkelt vara med från planering till byggnation av elledningar. Jag jobbar även som uppdragsledare i projekt med en mer granskande roll. Utöver det så har jag även kundansvar för en av våra viktigaste kunder Ellevio (och några till). Jag sitter också med i ledningsgruppen i Nackademin, som är en yrkeshögskola där man bland annat utbildar morgondagens elkraftsingenjörer. Jag är även mentor för studenter på NEKTAB, d.v.s. att vi tar in praktikanter och handleder dem i verkliga projekt. 

Hur hamnade du på NEKTAB?

Jag pluggade till elkraftsingenjör på Stockholms tekniska institut (STI) som är en yrkeshögskola. Jag studerade då med min nuvarande chef (Marcus Neumann) och när han började arbeta på NEKTAB, så fick även jag upp ögonen för bolaget och kände att – där vill jag jobba.  

Vad sa Marcus som gjorde att du lockades hit?

Jag kände att jag hamnade lite fel i början, då jag blev anställd på ett större bolag i branschen och hörde samtidigt gott om NEKTAB från Marcus. Jag fick höra att man tog hand om de anställda och att det var en familjär stämning. Jag kände att jag inte bara ville vara en siffra i lönesystemet, utan att snarare som anställd betyda mer för bolaget jag jobbar på. Jobbet är ändå en stor del av livet och då vill jag att det ska kännas meningsfullt att gå dit. NEKTAB:s själ har vuxit sig starkare genom åren och nu är jag den som talar gott om NEKTAB för andra.  

Hur skulle du beskriva stämningen på NEKTAB?

Jag värdesätter verkligen den familjära känslan som finns på NEKTAB. Det är intimt och ens röst som medarbetare hörs. Jag gillar att jag får frihet under ansvar och att det är prestigelöst. Ända sedan jag började här har jag kunnat ringa vem som helst i bolaget och fråga om hjälp, och jag har alltid fått den hjälpen jag sökt.

Vad är den största utmaningen med jobbet?

Den största utmaningen är nog de många arbetsuppgifter jag har och vidden på mina uppdrag. Det blir mycket att hålla i huvudet och ibland räcker inte tiden till då deadlines många gånger är korta. Men även fast det är den mest utmanande delen så är det också något jag drivs av. Jag gillar utmaningar.

Hur ser du på framtiden som konsult i elbranschen?

Jag ser ljust på framtiden. Nätägarna är idag ganska restriktiva i sina investeringar men det är trots det full rulle. Vi har att göra och anställer kontinuerligt nya medarbetare. Om det är så pass mycket att göra nu, vad väntar sedan när det är ”goda tider”? Jag känner mig hoppfull. Det här är en bra bransch att jobba i. Vi ser en direkt koppling till den gröna vågen eftersom just omställningen av elnätet mot exempelvis mer förnybar energi är en av de stora lösningarna på klimatfrågan. Vi är en del av lösningen och bidrar till en bättre framtid. Det är roligt och gör att jag älskar mitt jobb ännu mer.

FAKTA

Namn: Mathias Nordberg

Ålder: 32

Bor: Kungsholmen, Stockholm

Yrkestitel: Beredare & Projektör