fbpx
Hoppa till innehåll

”Den viktigaste egenskapen hos en chef är att vara lyhörd”

Marcus Detterberg är fotbollsfarsa tillika elkraftsingenjör och nybliven gruppchef för Elkraft Väst & Fiber på NEKTAB. Han har arbetat på NEKTAB i 11 års tid och har varit med under större delen av tillväxtresan. ”Ja jag kom ju hit 2012 så det har ju blivit ett antal år. Men jag har alltid trivts enormt bra! För min del så är varje uppdrag mot en ny kund som att byta jobb, så jag får bra med variation!” säger Marcus.

Marcus Detterberg – nybliven gruppchef för Elkraft Väst & Fiber.

Marcus har haft många olika roller på NEKTAB genom åren, bland annat som kundansvarig och nyligen också som Key Account Manager för olika nätbolag. Men den största delen av sin tid på NEKTAB har Marcus arbetat med beredning och projektledning. En bredning innefattar i korthet att ta fram en kostnadseffektiv lösning på hur en elledning ska placeras i förhållande till markägare, markförhållanden, djur och natur. En beredare tar också fram en detaljerad arbetsbeskrivning i hur arbetet ska utföras. Men nu är det alltså dags för nya spännande utmaningar som gruppchef.   

”Det känns väldigt kul att ha fått den här rollen som ny gruppchef för gänget i Trollhättan och Lidköping. Det ska bli både spännande och utmanande. Eftersom jag arbetat på NEKTAB så många år så känner jag många i gruppen väl, men NEKTAB växer så det knakar och vi har flera nya medarbetare. Så den närmsta tiden ska jag lära känna medarbetarna i gruppen ännu mer. Vi kickar igång hösten med ett gruppmöte här på kontoret i Lidköping” säger Marcus.

På plats i Lidköping.

Ledarskapsfilosofin på NEKTAB

NEKTABs ledarskapsfilosofi är ett utvecklande ledarskap som innebär att en ledare skapar en miljö där medarbetarna kan växa och utvecklas både på individnivå och som en del av organisationen. Det handlar om att stödja och främja medarbetarnas lärande, kompetensutveckling och personliga tillväxt.

”Jag tror den viktigaste egenskapen en chef kan ha är att vara lyhörd och att stötta medarbetarna i den mån de önskar få stöttning. Att ta sig tid att lyssna och att återkoppla med svar på frågor och funderingar som medarbetarna har”, säger Marcus.

Kulturen skapar stabilitet

Ett gott ledarskap och en hälsosam kultur är av största vikt för att NEKTAB ska kunna fortsätta sin starka tillväxtresa och möta elkraftbranschens behov. De ålderstigna elnäten i Sverige kräver betydande investeringar, uppskattat till 890-945 miljarder kronor mellan 2021 och 2045, enligt en rapport som Sweco sammanställt. Därför känns det tryggt att medarbetarna på NEKTAB känner en stark känsla av tillhörighet och att de kan vara öppna, fråga om hjälp och skratta tillsammans på arbetet, enligt vår senaste medarbetarundersökning. Detta är en del av NEKTABs kultur, vilket också skapar en stabilitet när man går in i en ny mer utmanade roll, menar Marcus.

”Jag är ödmjuk inför mina nya uppgifter som gruppchef. Det känns bra att veta att gruppen och hela Nektab som företag är en väldigt stöttande organisation. Det gör att jag vet med mig att jag kommer kunna lösa utmaningar som dyker upp. Likväl kommer jag på ett bra sätt även få stöttning att utveckla mina egna tillkortakommanden och kan göra mitt bästa för att förbättra mig inom de områdena som jag behöver utveckla för att bli riktigt bra på ledarskap” säger Marcus.

4 snabba:

Vad gör du helst på fritiden?

På fritiden gillar jag att vara med familjen, åka båt samt träna. Sen är jag ledare för bägge barnen i fotboll så det blir, under fotbollssäsongen, ett antal timmar på Rådavallen.

Bästa arbetsminnet?

Svårt att välja ett, men som beredare får man ju besöka platser man inte kommer till annars så alla fina platser med fantastiska utsikter har varit väldigt trevligt.

Ålder?

39 år, fyller 40år i oktober

Bor?

Lidköping