Intervju med Noel Ignatova, beredare på NEKTAB. 

Av Hanna Erixon 

Noel Ignatova började jobba på NEKTAB i maj 2022. Han är född i Tyskland, uppvuxen i Säffle och Linköping och bor numera i Halmstad där han utgår från NEKTABS kontor i Trade Center som är beläget intill Högskolan i Halmstad. På NEKTAB jobbar Noel som beredare och drömmer om att utvecklas inom jordningsteknik.

Noel berättar att han började sin karriär som elektriker, men fick upp ögonen för projektörsyrket under tiden som han var uthyrd till ett bolag i branschen. Noel bestämde sig för att börja studera till elnätsprojektör och efter en spontanansökan till NEKTAB fick han komma på intervju.

”Jag är ganska aktiv på Linkedin och fick där kontakt med Sakarias Thronborg (Operativ chef) och Henrik Hedbom (Affärsutvecklingschef) som lade till mig som kontakt. Jag blev naturligtvis nyfiken på vilka dessa två herrar var och fick på så sätt jag upp ögonen för NEKTAB. Jag skickade in en spontanansökan och fick komma på intervju.”

Noel menar att han under intervjun kände den gemytliga känslan och blev snabbt övertygad om att han skulle kunna trivas på NEKTAB.  

”Efter intervjun kändes valet självklart. Jag kände att NEKTAB hade en positiv aura, att alla kändes lätta att ha att göra med. Det är laget för jaget som gäller. Den inställningen lockade mig. Jag kunde identifiera mig med kulturen i bolaget eftersom jag själv är både extrovert och ser positivt på det mesta”.

Noel berättar att det bästa med jobbet är variationen, att allt inte är exakt samma hela tiden. Att jobbet både innefattar problemlösning och att få vara sociala via kontakt med markägare ute på fält. 

”Vardagen är väldigt varierad och det är en utav de saker som jag tycker mycket om med yrket som beredare. Som beredare tar jag fram det tekniska projektunderlaget för montören. Tekniska lösningar kontrolleras ute på fält och man ser till att det man ritat i kartan fungerar med verkligheten. Som beredare måste man ha koll på både helhet och detaljer. Jag sitter både och ritar i kartor vid datorn och är ute på fält där jag träffar markägare och får vara social”.

Jag undrar om det finns något som Noel ser som en utmaning med jobbet. 

”Det är ju alltid en utmaning att vara rookie på jobbet. Men som tur är kan jag bara ringa en kollega och fråga om hjälp. Det är skönt att den möjligheten alltid finns. Jag kanske inte kan allt, men inom bolaget har vi kompetensen, så hjälp finns alltid att få när man behöver den.  Invasiva arter är en sådan sak som är ny för mig och som jag nu har börjat kika efter när jag går exempelvis ute i en ledningsgata. Det känns viktigt att inte missa detaljerna”.

Noel berättar om möjligheterna på NEKTAB och att han får chans att lära sig mer och göra det han är intresserad av – Jordningsteknik till exempel.

Det är så roligt att jag får möjlighet att lära mig mer om det jag vill. Det är inte överallt som det fungerar så, men på NEKTAB är känslan ”outside the box”. Jordningsteknik är ett område som jag vill lära mig mer om, stegspänningar tex.”

Vi pratar om elnätsbranschen och dess framtid. Noel menar att det är en stor utmaning att få in fler folk i branschen.

”Det är en stor utmaning att rekrytera! Alla måste hjälpa till att marknadsföra den här typen av arbete och berätta hur viktigt det är. Det är många pensionsavgångar just nu och vi förlorar viktig kompetens, samtidigt som det är svårt att hitta ny kompetens. Alla vet inte vad en beredare är, men det borde vara tvärt om.”