NEKTAB tar löpande in praktikanter och handleder dem i verkliga projekt. Mathias Nordberg, som arbetar som beredare och projektör, är även mentor för praktikanter som tas in på NEKTAB. Studenterna handleds i projektering och beredning och kommer ofta ut på fält för att få se verkligheten. 

Berätta lite mer om praktiken för studenter, vad innebär det?

Studenterna som pluggar elkraftingenjör på yrkesutbildningar har perioder av lärande i arbete (LIA), som sker under 10 veckor i två perioder. Man har möjlighet att då söka till oss och ha sin praktik här.  För mig innebär det att jag tar in ansökningar, gör urval, har intervju och tillsätter platser. Sedan bestämmer vi vilka projekt de ska få arbeta i. Jag men även mina kollegor hjälper till i handledningen av praktikanterna. Mot slutet av praktiken ger jag studenten ett underlag med en bedömning av hur praktiken har gått, och det är den bedömningen som sedan grundar betygsättningen.

Vilka projekt få studenterna arbeta i?

Studenterna handleds i projektering och beredning och de får göra lite av allt. Det ser vi som viktigt just för att vi vill att de ska få en så stor bredd som möjligt. Den första perioden tar vi med dem i projekt vi redan utfört, men låter dem få testa på att genomföra projektet igen. Många kommer direkt från skolan eller har en helt annan bakgrund och vi vill att studenterna ska se verkligenheten bakom strecken de ritar på kartan. Av den anledningen tar vi även med dem ut på fält så mycket som möjligt.

Vilka fördelar ser du med att ha sin LIA här på NEKTAB?

Här får studenten en helhetsbild av yrket som förankras i verkligheten. Vi behandlar praktikanter som vi behandlar våra medarbetare. De är en av oss. Vi ställer krav, men de är här för att lära sig, så vi lägger ner mycket tid på handledning och att hjälpa till så mycket vi kan. Eftersom det är flera av våra praktikanter som efter sin utbildning börjat jobba här så kan man nästan se LIAn som en provanställning. 

Hur gör man för att få en praktikplats här?

Studenten kontaktar oss, med sitt CV och personligt brev. Efter det sker eventuellt en fysisk träff där man får genomgå en intervju. Vanligtvis tar vi in två praktikanter under en LIA – period. När jag gör urvalet av vilka studenter vi tar in tittar jag på just viljan och drivet hos studenten. Vi vill ju ha praktikanter här som är seriösa och som verkligen vill vara här och som vill lära sig.  

Mathias Nordberg är även NEKTABs representant på Nackademin, en yrkeshögskolan som utbildar morgondagens elkraftsingenjörer.  – Vi som en potentiell arbetsgivare är med kvalitetssäkrar utbildningen, säger Mathias. 

Vill du veta mer om rollen som elkraftingenjör?

Läs vidare här