”Jag har jobbat på NEKTAB sedan 2015. Det är fantastiskt att få behålla sina kollegor och utvecklas som ett lag tillsammans, samtidigt som vi växer och blir fler”

Av: Hanna Erixon

Det är strålande sol ute i slutet av augusti. Lisa gör sin första dag efter semestern på kontoret i Karlstad.  Vi hörs av på Teams, precis som vi brukar här på NEKTAB. Lisa och jag pratar lite om semestern och om hur kul det ska bli att få jobba tillsammans efter föräldraledighet och pandemi. 

Sommaren har varit bra och denna vecka har vi haft inskolning på förskola med allt vad det innebär. Jag känner mig sjukt taggad på höst, vardagsrutiner, något svalare temperaturer men framför allt nya uppdrag på jobbet!

Lisa Svanholm är från Ö-vik och pluggade till civilingenjör, teknisk fysik i Uppsala, men bor numera i Karlstad tillsammans med sin man och sina två barn. 

Jag lever ett villaliv med elbil och solceller. Älskar hemmaprojekt, stora som små. Tapeter är en ny hobby och dem kan jag titta på i timmar. Jag har alltid pysslat med sport, gärna utomhus, och lagidrott. Jag har två guld i bandyallsvenskan med två olika lag, Uppsala och Hammarby. Kanske blir det ett tredje med Karlstad, vem vet?

På NEKTAB jobbar Lisa som kraftledningsprojektör i huvudsak men även interna projekt av olika slag.

Förutom att pyssla med kraftledningar inom transmission- och regionnät jobbar jag som Tf kvalitetschef och är annars med i Kvalitetsgruppen, samt ansvarig för Uppdragsledargruppen. Jag vill att NEKTAB (och jag också för den delen) ska utvecklas och bli bäst, kort och gott! För att lyckas med det så måste man jobba med detaljerna. Men det är såklart inte allt. Det är lika viktigt att det känns tryggt på jobbet och att livspusslet går ihop. När jag jobbar med att utveckla interna processer på NEKTAB så får jag en bättre arbetsmiljö, men också större flexibilitet i mitt arbete. Det gillar jag!

Lisa berättar att hon innan starten på NEKTAB 2015 jobbade hos en av de ”stora” bolagen i branschen. Jag frågar Lisa vad det var som fick henne att byta arbetsgivare till NEKTAB.  

På det stora bolaget var det kul, party och resor. Men ville man något mer som exempelvis kompetensutvecklas eller komma in i projekt som var intressanta, så kändes det som att prata med en vägg. Det var envägskommunikation uppifrån och ner och aldrig tvärt om. Jag hade noll chans att få vara med att påverka och det passade mig inte alls. Det kanske även berodde på att jag var ung och tjej. Men jag tror att det framförallt handlade om prestige bland chefer och kulturen på företaget än personerna i sig.   

När Lisa väl bestämt sig för att lämna sin gamla arbetsplats fanns det flera företag i olika branscher på hennes lista som lockade. Ett av företagen på listan var NEKTAB, tack vare att hon blivit kontaktad på Linkedin av Henrik Hedbom, chef för affärsutveckling.

Efter att jag varit på intervju hos NEKTAB gick dem från plats fyra av fem till att vara nummer ett för mig! Jag kom hem med samma känsla som föreningslivet ger mig. NEKTAB var ett litet bolag, vars största fokus låg på medarbetaren. Det blev en tydlig kontrast från min gamla arbetsplats. NEKTAB var dessutom ett bolag som visste riskerna med att bli uppköpta. Det var absolut inte det som var målet. Jag hade även möjligheten att jobba varifrån jag ville, eftersom vi finns på många olika orter.

Jag ber Lisa beskriva vad det är som gjort att hon stannat kvar och vad är det är som gör NEKTAB till en bra arbetsplats. Lisa beskriver klimatet på NEKTAB som öppet och att folk verkligen lyssnar och engagerar sig. Alla vill bolagets och medarbetarnas bästa. 

Det som är extra kul med NEKTAB är de varierande arbetsuppgifterna. Jag får frihet under ansvar och bestämmer själv när och vart jag arbetar. Vi har ett bra samarbete mellan våra olika arbetsgrupper inom andra arbetsområden som exempelvis GIS, Tillstånd etc, vilket gör mig till en bättre konsult. Det gör att det skapas en lagkänsla. Vi jobbar tillsammans.  

Men det jag upplevt allra mest här på NEKTAB är lyhördheten, som är ett av våra värdeord dessutom. Jag gillar även långsiktigheten, och med det menar jag att beslut som tas inom bolaget, tas för bolagets bästa oavsett tidshorisont. På en mindre arbetsplats går det dessutom att förstå beslut som tas och hänga med i vad som händer på bolaget. Vi växer, men jag är inte orolig för att känslan av ”det lilla bolaget” ska försvinna. NEKTAB har korta chefsled och är transparanta. Dessutom är flertalet medarbetare även ägare av bolaget. Därmed påverkas dem av sina egna beslut, i sin vardag. Nu har jag jobbat här sedan 2015. Det är fantastiskt att få behålla sina kollegor och utvecklas som ett lag tillsammans, samtidigt som vi växer och blir fler.  

Elbranschen idag är i en expansiv fas. Energiomställningen gör att det finns mycket att göra och det ska gå snabbt eftersom elkonsumtionen konstant ökar. Dessutom finns det brist på kompetens inom branschen. Vi behöver helt enkelt bli fler som jobbar inom elkraftsområdet. Jag frågar Lisa vad hon ser som vår största utmaning.

Branschens framfart är nog vår största utmaning. Och med den kommer även stressen. Det händer så mycket, och även om vi vill och önskar, så kan vi inte springa på alla bollar. Så utmaningen är att fortsätta ta hand om oss så att vi inte bränner ut oss och att inse att vi kanske måste säga nej till jobb, fast vi vill säga ja egentligen.

Och till de som lockas av elkraftsbranschen, har du några tips till dem?

Det är inget att fundera på! Identifiera vad du gillar inom branschen och välj utbildning därefter. Inom just det jag gör kikar vi ofta efter ingenjörer med mekanik på kurslistan eftersom vi främst räknar på att kraftledningsstolparna ska hålla. Det finns många utbildningar som är bra! Sen är det bara att söka jobbet. Det är inte svårt att komma in i denna bransch om man väl har bestämt sig. Som det ser ut nu så skriker branschen efter folk. Så fundera inte! Bara gör det!