I år öppnades ett nytt NEKTAB-kontor i Norrköping, eller ”Norrpan” som de inbitna Norrköpingsborna säger. På det nya kontoret sitter bl.a. Stefan Yrjas som arbetar som markförhandlare här på NEKTAB. Vi ringde upp Stefan för att höra lite om vad han tycker om NEKTAB och Norrköping.
Hej Stefan! Hur är läget och hur har du det i Norrköping?
Här trivs jag väldigt bra! Solen skiner och jag har fin utsikt här från kontoret. Vi befinner oss på ett kontorshotell där det finns plats att växa. Just nu är vi två kollegor här men snart blir vi tre.
Berätta lite kort om dig.
Jag heter Stefan Yrjas och är 55 år. Jag är utbildad skogsmästare och marknadsförare. Har tidigare jobbat med virkeslogistik, skogsavverkning och virkesleveranser. Jag har familj bestående av fru, två barn och tre hundar. På fritiden tycker jag om jakt och fiske. Brukar ta en sväng till gymmet, lirar hockey eller står på rullskidor.
Vad jobbar du med?
Jag har arbetat på NEKTAB 4,5 år, sedan oktober 2017. Jag jobbar som konsult inom markförhandling och är uthyrd till Trafikverket och Naturvårdsverket. Som markförhandlare kan man säga att jag skapar *rättigheterna som krävs för att kunna bygga samhällsviktig infrastruktur. Jag tillvaratar statens rättigheter och de enskildas rättigheter och får dem att tillsammans fungera på bästa sätt.
*Rättighet = Vissa former av egendom kallas för rättigheter. De utmärker sig genom att de utgörs av rättigheter som man på grund av lagstiftning eller andra rättsregler har mot någon annan.
Vad är det bästa med NEKTAB?
Vi är ett snabbt växande företag, men har ändå lyckats behålla det lilla företagets fördelar. Jag tänker framför allt på att det är prestigelöst. Jag kan lika gärna ringa upp vår VD Marthin som någon annan kollega om jag har en fråga. Och på samma sätt som andra är hjälpsamma när jag ringer, ser jag till att prioritera mina kollegor när de ringer upp mig. Utmaningen för oss ligger i att hitta strukturen för att hålla i den känslan, trots att vi växter.
Vad är den största utmaningen med ditt jobb?
Den största utmaningen som markförhandlare är att lyckas komma överens med alla, och att framför allt komma överens inom de ramar man har. Man måste lära sig att säga nej, om man märker att man hamnar utanför ramarna som satts upp. Man kan inte lova för mycket, utan måste hålla sig till det som är bestämt. Som person måste man kunna ta folk på ett bra sätt, att prata med vem som helst, ha lätt för att ta kontakt med folk och vara en människokännare.
Med erfarenheten kommer att man lär sig hur människor fungerar. Man kan känna in tidigt i en förhandling att jag och personen inte kommer komma överens. Då är det bättre att vara så pass prestigelös att man lämnar över till en kollega. Det är ingen idé att slösa varandras tid.
Vad är det bästa med Norrköping?
Regionen Norrköping/Linköping är en expansiv region företagsmässigt. Det är här man ska vara. Här finns det potential att växa. Privat, så finns också allting här. Vi har hockeylag, fotbollslag, bra kommunikationer (fyra flygplatser!). Jag brukar skämtsamt säga att det enda som saknas är en opera.
Hur ser du på framtiden i vår bransch?
Den är oerhört ljus. Jag ser bara positivt på hela branschen. Det är verkligen en bransch att satsa på för de yngre förmågorna. De kompetenser vi har inom bolaget (markförhandlare, beredare, tillståndsspecialister, projektörer m.m.) kommer att vara efterfrågade under en lång tid framöver.
Vill du veta mer om hur det är att arbeta på NKETAB? Läs här.