Teori i all ära, men att kombinera det man läser under sin elkraftsutbildning med att praktiskt få komma ut och använda sina kunskaper i verkligheten, det är viktigt! Det tycker både Isac Pavoson och Simon Söderberg som utbildar elever från yrkeshögskolor i de praktiska momenten stolpklättring och i kabelskarvning, något som de kallar för klassiska montörsuppgifter.
För andra året i rad är det idag dags för Isac Pavoson och Simon Söderberg att utbilda elkraftingenjörsstudenterna på Västerås Yrkeshögskola. Utbildningen genomförs idag på Bjurfors hotell och konferens i Avesta. Christer Öhman som är utbildningsledare på Västerås Yrkeshögskola är idag på plats tillsammans med sina elever. Även Christer betonar vikten av det praktiska, för att få kunskap på djupet. ”Att ha en dag som denna är jättebra! På mina LIA-platsbesök så har det framkommit att de studerande behöver kunna mer om material och hur bland annat kabelskåp och ställverk ser ut. Att få prova praktiskt att skava en kabel ger ännu mer kunskap på djupet. Stolpklättring har varit roligt och givande, ett inslag som berikar personligt!” säger Christer. På många yrkeshögskolor saknas de praktiska momenten i kurser och NEKTAB tycker det är viktigt att erbjuda det till morgondagens branschkollegor genom en kompletterande endagsutbildning.
Vad lär sig eleverna under utbildningen?
Under utbildningen får eleverna prova på klassiska montörsarbetsuppgifter, så som att skarva kablar, lär sig hur lång tid det verkligen tar, materialkunskap, de får prova på att klättra i stolpar och lär sig om stolpens konstruktion. De får också lära sig att dra olika varianter av luftledning eller hängkabel och får möjlighet att öppna upp kabelskåp och se inuti. Men det som kanske är viktigast är just det genomgående temat, riskhantering. ”Det är viktigt att veta om riskerna, vad man får och inte får göra och just vad elfaran innebär” säger Isac.
Elever värderar den praktiska kunskapen
Utbildningen är mycket uppskattad av studenterna och många värderar kunskapen högt. ”Det märks att eleverna tycker det är kul och intressant och utbildningen är uppskattad av många. Det känns också viktigt att vi får vara med och förbättra elevernas utbildning genom dessa praktiska moment och veta att de kommer komma ut i arbetslivet med viktig kunskap, som vår branschkollega” säger Isac. ”Och så är det ju förstås väldigt kul att själv få komma ut och arbeta med händerna! Säger Simon Söderberg som berättar att både han själv och Isac har bakgrund som montörer. På NEKTAB arbetar både Simon och Isac som beredare och projektledare till vardags.
*Utbildningen erhålls av oss på NEKTAB i samarbete med STF Ingenjörsutbildningar AB.
Om du vill veta mer om utbildningen, kontakta gärna Isac eller Simon så berättar de mer!