Vilket jobb kan erbjuda middag till skogs med utsikt över älven och solnedgången, en vanlig tisdag? Om man är konsult, är det inte helt ovanligt efter en dag i fält. Men jobbet som kraftledningsprojektör kan också vara utmanande. Läs mer om Maja Landbris och hennes arbete på NEKTAB.
Hur man får ett ”flow” i ledningarna
Maja Landbris är blomnörden som älskar problemlösning. När hon inte pysslar med blommor, bakar eller umgås med vänner, är hon på jobbet där problemlösning är en stor del av vardagen. Maja är konsult på NEKTAB och expert på kraftledningar. Kraftledningsprojektör är officiellt hennes arbetstitel. ”Det roligaste jag vet är problemlösningen! Att till exempel justera en sträckning efter markens höjdkurvor, att undvika myrmark, branter och samtidigt hålla tillräckliga avstånd från vägar och vatten. Om man dessutom lyckas uppfylla markägarnas önskningar och samtidigt undviker viktiga naturvärden, då har jag fått till ett riktigt bra flow i ledningen. Då är jag nöjd!” säger Maja.
Varva ner – hur gör man?
Ja, som konsult möter man ofta komplexa och unika kundbehov som kräver noggrann analys och skräddarsydda lösningar. Det är problemlösningsförmåga på högsta nivå! Att förstå och hantera kundernas, markägarnas och andra intressenters behov effektivt, med noggrant uträknade tidsramar och deadlines är utmanande. Dessutom sker flera uppdrag parallellt. Stressen som konsult kan lätt smyga sig på. ”Att lyckas med allt jag vill, att göra kunden och markägare nöjda och lösa alla små och stora problem som uppstår och samtidigt känna sig nöjd med sin prestation, utan att känna stress – det är utmanande”, säger Maja. ”Det viktigaste i min roll är ju att kunden ska bli nöjd, samtidigt som jag som medarbetare ska må bra på jobbet. Det krävs att man är flexibel för att möta snabba förändringar” säger Maja.
Att vara flexibel är en viktig egenskap att ha som konsult. Det handlar om att kunna anpassa sig till nya situationer och krav, vara öppen för olika idéer och perspektiv. Det handlar också om att applicera nya kunskaper och färdigheter för att hantera utmaningar, att vara kreativ och hitta lösningar på problem och att vara öppen för samarbete. Men om stressen ändå kommer krypande, vad kan man då göra för att varva ner? Maja har sina knep som brukar fungera.
”Jag tar en lunchpromenad med ljudbok eller podd, åker och simmar eller kelar med min katt – försöker helt enkelt tänka på något annat ett tag. Det gör att jag ser saker och ting objektivt och får lite distans.”, säger Maja. Att ta pauser, kanske är det viktigaste för att minska stressen. Faktum är att forskning visar korta pauser och regelbundna viloperioder kan förbättra produktiviteten och kreativiteten. Det finns en del välkända knep att ta till för att bli mer effektiv på arbetet och därmed minska stressen. ”När jag jobbar delar jag upp uppgifter i mindre delar för att också kunna checka av de delar som är avklarade.” säger Maja. Andra vanliga metoder för att bli mer effektiv på jobbet och därmed minska stressen är Eisenhower-matrisen och Pomodoro-tekniken. Vill du veta mer om dessa tekniker? Kolla in denna länk!
Guldkant i vardagen – fältbesöken!
Just nu arbetar Maja främst i uppdrag mot Ellevio och även som teknikstöd mot Svenska Kraftnät. Maja är också en del av kvalitetsgruppen på NEKTAB, som exempelvis arbetar med att bedöma och förbättra kvaliteten på arbetsprocesserna inom organisationen. Maja berättar att det som är magiskt med att jobba med kraftledningar och som sätter lite guldkant på vardagen är fältbesöken, som ofta genomförs under vår- och sommarmånaderna. ”Fältbesök är såklart ytterligare en av de aktiviteter som är roligast med jobbet! Jag sitter och äter middag vid en älv, i solnedgången just nu efter en dag i fält. Det är ganska så oslagbart.” säger Maja.
Frihet
Det finns något magiskt med kombinationen av att få jobba i skog och mark med sina kollegor, äta och dricka sitt kaffe utomhus i vackra omgivningar, i kombination med kontorsjobbet och flexibla arbetstider. Det är frihet. Jobbet må vara kantat av deadlines och tidsramar, men det kanske är just under de där fältbesöken som vi konsulter andas lite extra och kommer tillbaka till jobbet med ny kraft?