Linnea Sjöholm

Om du arbetar som ingenjör eller tekniker inom elektronik eller bygg och anläggning är du sannolikt en man. Det är nämligen några av de 20 vanligaste yrkena bland män, enligt SCB. På NEKTAB ser det dock annorlunda ut. Linnea Sjöholm arbetar som kraftledningsprojektör och trots att statistiken visar på det motsatta, har Linnea fler kvinnliga kollegor än män inom samma yrkesgrupp. Här kan du läsa mer om Linneas roll som kraftledningsprojektör.

Hej Linnea, kul att få prata lite med dig. Du kan väl börja med att berätta kort om dig själv. Vem är du?

Jag heter Linnea, är 28 år och bor i Stockholm med min sambo och våra två kaniner. Jag pluggade till civilingenjör på KTH och har sen min examen 2017 jobbat på Nektab som kraftledningsprojektör. På fritiden spenderar jag gärna min tid med familj och vänner, tränar, rider och är ute i naturen.

Vad gör en kraftledningsprojektör?

Ja, enkelt förklarat så planerar jag hur man ska bygga nya eller bygga om gamla kraftledningar. Jag föreslår var man ska bygga ledningen, var varje stolpe ska stå och vad det ska vara för typ av stolpe.

Hur hamnade du här på NEKTAB?

Det var faktiskt en slump. Jag läste en masterutbildning i teknisk mekanik och sökte efter ett företag där jag kunde skriva mitt examensarbete. NEKTAB hade annonserat ut att de sökte en exjobbare och då ansökte jag och fick platsen. Det är jag väldigt glad för nu eftersom det mynnade ut i en anställning.  

Vad var det som lockade att läsa till och jobba som kraftledningsprojektör?

Jag tycker det är kul med något som man kan förstå och ta på och det är precis vad detta är. Sedan har jag alltid gillat matte och fysik också så det föll sig liksom naturligt. Jag gillar verkligen yrket eftersom det sällan finns enbart en lösning. Det är upp till mig som projektör att välja vilken lösning som är bäst när det gäller den tekniska konstruktionen, men även med hänsyn till andra aspekter som miljö, ekonomi och byggbarhet. Det är väldigt varierat också. Ena dagen kan jag sitta i projektmöten, medan jag andra dagar går i skogen och söker efter en bra väg för kraftledningen att gå. Jag ritar i CAD-program, jobbar i kartor, och beräknar dimensioner på stolpar. Det är en stor variation.

Statistik från SCB visar att din yrkesgrupp domineras av män. Hur ser du på det?

Jag måste säga jag inte har märkt av det så mycket här på NEKTAB. När jag började var jag ensam tjej här på kontoret men har aldrig på grund av att jag är kvinna känt mig exkluderad ur gruppen. Jag har så härliga kollegor som fått mig att känna mig som en i gänget. Idag är vi många tjejer som jobbar som projektörer här på NEKTAB och just nu är vi till och med fler kvinnor än män. När vi arbetar i våra projekt är vi oftast en mix av både män och kvinnor i projektgrupperna. Men under min masterutbildning var det något tydligare att området är mansdominerat. Då var jag ensam tjej av 19 killar.

Vad är det du gillar med att jobba på NEKTAB?

Dels gillar jag friheten och flexibiliteten. Jag styr över min tid och har möjlighet att flexa om jag vill. Jag har även stor möjlighet att påverka och kan utforma vad jag vill jobba med, både vilka projekt och arbetsuppgifter. Sen gillar jag också att det är en familjär känsla på NEKTAB och jag kan fråga vem som helst om hjälp och den personen tar sig tid att svara. Det är bra stämning!

Vad ser du för utvecklingspotential med NEKTAB/Vad kan vi bli bättre på?

Det är ju generellt sett en brist av tyngre teknisk kompetens i branschen inom stam och regionnät. Vi har ett kontaktnät av underkonsulter som kan hjälpa till, men tyvärr är det brist i hela Sverige och det ser likadant ut för många bolag. Det är många som har svårt att hitta rätt kompetens. På NEKTAB satsar vi också på att ta in juniorer och sedan bygga upp kompetensen själva här och det visar ju att vi är ett drivande bolag.     

Vad skulle du ge för tips till andra kvinnor som funderar på att ge sig in i denna bransch?

Vill man ha ett roligt, flexibelt och varierande jobb så är kraftledningsprojektör perfekt. Så tveka inte! Kör!

Hur ser du på framtiden som projektör? Vad är förhoppningarna?

Investeringarna i branschen ökar så jag ser en stor potential för alla som vill jobba med detta.  Jag vill fortsätta utvecklas i min roll. Jag har jobbat i fyra år men har inte lärt mig hälften ännu. Det finns mycket kvar att lära sig och det är så roligt!

Vill du läsa mer om hur det är att arbeta på NEKTAB? Gå in här.