Kenneth Palén har jobbat inom elkraftbranschen i 42 år och trivs fortfarande som fisken i vattnet. I tretton år har han arbetat som reläprovare och kontrollant och i tjugo år som konstruktör – och under det senaste dryga året har NEKTAB och våra kunder haft turen att få ta del av Kenneths gedigna kunskap. Men hur började egentligen intresset för el? ”Det startade redan när jag började gymnasiet för 42 år sedan. Det var min far som tyckte att jag skulle bli elektriker. På den tiden var elektrikeryrket och andra hantverkaryrken välbetalda och hade lite mer status i samhället. Min far var observant och duktig på att se vad det var jag duktig på, så jag körde på det han sa och trivs jättebra fortfarande!” säger Kenneth.
”Glädjen rusar i kroppen när jag löst ett problem”
Till vardags sitter Kenneth halva dagen på kontoret och halva dagen är han ute i fält. Det är den kombinationen som är bäst. Inne på kontoret jobbar Kenneth med att programmera reläskydd och ute i fält provar han skydden för att se att programmeringen blivit rätt. Till sin hjälp har man provutrustning i 1-fas eller 3-fasomvandlare. Ibland används en röd och en grön penna. ”Om jag hittar ett fel på en ritning så tar jag fram rödpennan och ritar om så att det blir rätt. Den gröna pennan använder jag exempelvis när montörerna i fält arbetat klart. Då gör jag ett grönt streck på alla trådar som är rätt inne i stationen” säger Kenneth och fortsätter ”Det är svårt att göra hundra procent rätt på ritbordet, men vi är ödmjuka i denna bransch. Det viktigaste är att ingen människa skadas” säger Kenneth.
Just nu arbetar Kenneth främst med att installera reläskydd i Lund. Det tar sin tid eftersom det är hundra skydd som ska installeras och i skrivande stund har han sjuttio kvar. Det är definitivt en utmaning med logistiken menar Kenneth. ”Reläskydden ska installeras på sjuttio olika platser och jag behöver besöka varje plats minst två gånger” säger Kenneth. Det blir därmed en hel del resande. Men problem är till för att lösas! Kenneth ser sig själv som en praktiskt lagd problemlösare med skruvmejseln i handen. ”När man har löst ett klurigt problem då rusar glädjen i kroppen och ju svårare det är desto roligare blir det efter att man har löst det”, säger Kenneth som gärna går in på skruv och mutternivå. Ett exempel är när han konfigurerar flera reläskydd som pratar med varandra genom ett rikstäckande språk som heter IEC (International Electrotechnical Commission standard) 61850 eller protokoll. Detta är standard för kommunikation i elkraftsystem och används specifikt för att underlätta informationsutbyte mellan enheter som reläer, brytare, och andra apparater inom ett elektriskt nätverk.
Man ska lita på magkänslan
Kenneth blev headhuntad till NEKTAB genom sin chef Johan Osterloh. Hade Johan inte hört av sig precis i rätt tid hade Kenneth hunnit vidare till en konkurrent i branschen. Men magkänslan sa att NEKTAB var en trevlig arbetsplats, och det har visat sig stämma, anser Kenneth. ”Det är trevligt när ens chef visar intresse för det jag gör och frågar mig vad jag själv vill arbeta med. Här är min chef en jobbarkompis och inte någon som domderar med pekpinne. Bemötandet av kollegor är ett sant nöje varje gång vi ses” säger Kenneth. Att sprida glädje runt sig är viktigt och något som Kenneth försöker göra i sin vardag. Att känna sig behövd och få det bekräftat är viktigt för de allra flesta. ”Jag brukar aktivt ringa och ställa frågor till andra personer så att de också känner sig lite behövda. Jag försöker att alltid vara glad och sprida glädje runt mig eftersom det smittar av sig. Men det är lätt att vara glad på NEKTAB” säger Kenneth.
Vad är reläprovning?
Reläprovning är en process där man testar reläer för att säkerställa deras korrekta funktion. Reläer i sin tur är enheter som styr elektriska kretsar genom att öppna eller stänga kontakter som svar på elektriska signaler. Under reläprovning undersöker man olika parametrar och funktioner för att verifiera att reläerna fungerar korrekt under olika förhållanden. Detta kan inkludera tester av responstid, känslighet, noggrannhet och koordination hos reläerna. Målet är att bekräfta att reläerna effektivt skyddar det elektriska system de är avsedda för och reagerar lämpligt på onormala förhållanden, som överbelastning eller fel.
Mer om Kenneth
Namn: Kenneth Palén
Bor: Kristianstad. Moltareliden ute på landet.
Gör på fritiden: Paragliding, paddlar kajak, umgås med släkt och vänner.
Jobbar som: Elkonstruktör och Provare (kontrollutrustning till högspänning).