NEKTAB & DIGITAL FUTURES

Axel Götling är nyligen examinerad civilingenjör inom farkostteknik och hållbar energiteknik och ska nu tillsammans med forskare på KTH integrera AI i kraftledningsprojektering. I samarbete med Digital Futures och NEKTAB tar Axel sikte på att utveckla och implementera AI-drivna verktyg som syftar till att forma framtiden för energisektorn mot en mer hållbar och effektiv riktning. 

Axel Götling växte upp på landet utanför Enköping med pojkdrömmen att bli brandman. Efter att ha studerat på brandskolan på Sandö i Norrland fick Axel jobb som brandman på Märsta brandstation. Men efter lite mer än ett år på brandstationen hade Axel blivit nyfiken på studentlivet på universitet. “Jag blev inspirerad av andra som pluggade på universitet och ville utmana mig teoretiskt. Jag tänkte att jag måste passa på nu medan jag är ung”, säger Axel.   

Idag är Axel utbildad civilingenjör inom farkostteknik och hållbar energiteknik och arbetar som kraftledningsprojektör på NEKTAB. Farkosttekniken valde han just för bredden. ”Farkostteknik är en blandning av maskinteknik och teknisk fysik men med fokus på farkoster. Jag var inne på rymd-spåret ett tag, men sedan kom jag fram till att det är roligare att kolla en raketuppskjutning på Youtube än att arbeta med det i verkligheten” säger Axel.  

Två exjobb i en smäll! 

Under hösten 2023 påbörjade Axel sitt sista år på KTH och skulle som avslutning genomföra ett exjobb tillsammans med NEKTAB. Tanken var att ta fram ett instruktionsdokument för dimensionering av trästolpar. Men efter diskussioner med sin handledare Lisa Svanholm om det stora kunskapsgapet inom kraftledningsprojektering såg Axel även möjligheten att väva in AI i sitt exjobb, för att bidra med en lösning. Hösten 2023 genomförde Axel därför två exjobb på samma gång – ett där han tog fram ett instruktionsdokument för dimensionering av kraftledningsstolpar i trä och ett annat där han undersökte hur man med hjälp av artificiell intelligens kan bidra till att överföra och bevara värdefull kunskap inom design och projektering av kraftledningar. 

LÄS AXELS EXJOBB OM AI HÄR

En assistent på jobbet  

Axels vision är att ett mer specifikt framtaget kunskapsverktyg ska kunna agera som en assistent i vardagen för en person som är ny på jobbet. ”Man kan såklart ställa frågor till Chat GPT eller Copilot, men skillnaden är att dessa AI-verktyg har inte tillgång till NEKTABs specifika kunskap. Svaren från ChatGPT och Copilot blir oftast mer generella helt enkelt. Men den tekniken som finns tillgänglig idag, bakom exempelvis ChatGPT eller Copilot, kan dock agera som en bas för ett kunskapsverktyg specifikt för NEKTAB” säger Axel.  

Idag finns det språkmodeller, en typ av artificiell intelligens som har förmågan att förstå, generera och manipulera mänskligt språk. En språkmodell använder stora mängder textdata för att lära sig språkets struktur som sedan används för olika uppgifter som textgenerering, översättning, sammanfattning och för att besvara olika frågor. Det Axel undersökte i sitt exjobb var hur man genom språkmodeller liknande ChatGPT, kan bidra till att överföra och bevara kunskap inom just kraftledningsprojektering.  

AI-verktyg i liten skala  

I exjobbet skapade Axel ett eget AI-verktyg i liten skala med 50 olika dokument. Bland dessa fanns bland annat instruktionsdokumentet för dimensionering av trästolpar som han själv hade skapat, och innehåll från intervjuer med tre ingenjörer från NEKTAB. En av ingenjörerna beskrev under intervjun, ett mycket komplext problem och hur hon hade löst problemet. Axel testade sedan AI-verktyget genom att specifikt fråga efter lösningen på det komplexa problemet som ingenjören nämnt. AI-verktyget kunde då leverera precis den lösning som ingenjören hade kommit fram till, tillsammans med hänvisning till informationskällan. ”Om man kan skala upp verktyget genom att mata in mer erfarenheter i en kunskapsbank, kan man med hjälp av denna teknik få en värdefull assistans i sitt arbete genom snabbare hämtning av kunskap” säger Axel, men poängterar också vikten av de etiska aspekterna som t.ex. risker med informationsläckage och vikten av noggrannhet och expertis för att undvika skador på företag och samhälle. Axel rekommenderar lokala språkmodeller eller pålitliga AI-systemleverantörer för att skydda känslig information.  

NEKTAB i forskningsprojekt tillsammans med Digital Futures 

Även om Axel har avslutat sitt examensarbete och nu har tagit examen från KTH, kommer AI att fortsätta vara en del av både NEKTAB:s och Axels vardag under den närmaste framtiden. Digital Futures, ett tvärvetenskapligt forskningscenter, medfinansierar nämligen ett forskningsprojekt som startar redan nu i sommar. NEKTAB med Axel Götling i spetsen kommer tillsammans med AI-forskaren och post doktorn Haluk Akay att genomföra projektet Bevarande av ett rikt kunskapsarv inom svensk ingenjörsdesign med hjälp av artificiell intelligens. Målet är att utveckla ett AI-drivet kunskapsverktyg för kraftledningsprojektörer på NEKTAB som ska vara redo att användas i juli 2025.  

**Digital Futures är ett tvärvetenskapligt forskningscenter med visionen att lösa samhälleliga utmaningar genom digital transformation. Det etablerades 2020 av KTH, Stockholms universitet och RISE. 

MER OM AXEL

  • Namn: Axel Götling
  • Bor: Ursvik, Sundbyberg
  • Gör på fritiden: Min fritid spenderar jag mest på min 10 månader gamla Miniature american shepherd. Men snart blir det mindre fritid eftersom jag ska bli tvillingpappa till två pojkar i aug.
  • Jobbar som: Kraftledningsprojektör